Seguidores

domingo, 24 de marzo de 2013

DIGUES QUÉ MENGES I ET DIRÉ QUI ETS


 


La salut és la principal preocupació de tots els éssers humans, i en aquest sentit  l'alimentació és molt important,  ja que com va dir  l'escriptor Joan Barril, "som  allò que hem menjat". Cada vegade donem més importància al tipus d'aliments que ingerim, la procedència i la  seva cocció, ja que cada aliment  ens  portarà una energia i uns nutrients que més tard haurem d'expressar.


No podem  parlar de salut integral si existeixen desproporcions entre el cos, la ment i l'esperit, l'harmonia necessaria que ha de regnar entre aquets tres elements ens donarà una persona sana. Tan anormal és el savi amb cos enclenque com l'atleta amb la   ment o l'ànima  feble. Per arribar a l'estat de salut integral, són vàries les condicions necessàries. En primer lloc el factor hereditari. En segon lloc, els factors adquirits per l'individu durant la seva existència, medi ambient, professió, forma de vida, i molt especialment el règim alimentari.
Pensem que no és quëstió  de trobar "una dieta" sinó de reflexionar sobre els nostres hàbits alimentaris. Cada vegada estem   més lluny d'una alimentació basada en productes naturals i ecològics sense l'addició de productes químics. Tothom sap que és millor menjar peix que carn, que els  fruits secs  són bons, que cuinar al vapor és  més  sa  que fregir,  i que s'han de menjar verdures i fruites fresques. Una dieta rica en fruites i verdures, cereals i tot tipus d'arròs, peix blau i proteïnes vegetals   amb oli d'oliva, així com  quantitats  raonables de carn i d'altres proteïnes d'origen animal  són la base  d'una bona alimentació.
 En aquest sentit, és importat utilitzar aliments primaris,  que vagin directament del camp al nostre estòmac, sense processar en absolut. En l'actualitat molts "menjars escombreries" rics en greixos saturats ens han fet oblidar l'alimentació dels nostres avantpassats. També cal tenir en compte  que en països menys desenvolupats  la gent  no pateix   gaire  d'obesitat ja que els seus aliments són més naturals. Parlar d'obesitat  és parlar d'una sèrie de malalties sobretot  cardiovasculars, diabetis, problemes de columne, etc.

D'altra banda, podem dir que una persona està sana quan està neta, però no ens referim solament a la neteja exterior de la pell, sinó molt especialment a la interior, ens referim  a tots els órgans, vísceres, teixits, i en últim term a la sang.
 L'ésser humà dut per un boig afany de progrés mecanicista,   menja i beu de manera irracional, distribueix malament el temps pel treball i el repós, i  es fa esclau del seus vicis,  per la qual cosa  no s'hi  pot ser més antinatural. Així veiem com s'omplen ràpidament els hospitals, les residències, els consultoris, fent-se necessari construir-ne molt més. Però no és així com es resoldrà el problema, com tampoc  van  resoldre  el problema de la delinqüencia  creant més presons.

El cos humà té els seus propis mitjans de defensa que s'esforcen per alliberar-lo de tantes substàncies tòxiques com la carn, l'alcohol, el tabac i  la pol·lució. La pell, el fetge, els ronyons, els pulmons i els intestins són els òrgans encarregats de lliurar-nos d'aquestes impureses. L'estat de malaltia comença quan  aquets òrgans se sobrecarreguen de treball i no funcionen amb eficiència;  quan les substàncies tòxiques no  són  alliberades i queden retingudes en l'organisme, dipositant-se en els teixits  i en la sang. A més a més,  és important  que cadasqum  faci  exercici físic cada setmana, sempre  d'acord a les seves possibilitats i al seu ritme  de vida. 
 
 No obstant,  això  no és suficient. Cal tenir en compte que la ment produeix  les toxines emocionals   que s'acumulen en el cos en forma de retenció de líquids, espasmes nerviosos, ansietat.  A vegades quan  el cos ens demana un descans, un desconectar de la ment, ens fa un avís  perquè recordem l'essència  i el que realment som.   Cada  persona té característiques úniques i viu en mitjans diferents per tant no hi ha una resposta universal per aconseguir un estat de quietud interior. Hi ha diferents disciplines i totes són vàlides,  teràpia, ioga, meditació. Hem  de prendre consciència de la necessitat d'iniciar aquesta introspecció de la manera que més ens  agradi.  De totes formes podrem començar per respirar profundament, mirar al nostre voltant, fer contacte amb la natura, o simplement gaudir d'un bon llibre,  però sobre totes les coses escoltar el nostre cos i  evitar l'estrès.
 
 
 

No hay comentarios:

Publicar un comentario